מעשנות בשרים נכנסו לתודעה בשנים האחרונות, וזאת על אף שעישון בשרים הוא שיטה עתיקה בת מאות שנים. אם חיפשתם מתכון לנתח פיקניה במעשנת בשרים, המאמר הבא הוא בשבילכם! נתח הפיקניה מגיע אלינו ישירות מארגנטינה, ולמרות שהוא אינו מוכר מספיק בארץ – מדובר באחד הנתחים היותר טעימים ואיכותיים ששוק הבשר מציע.
צליית נתח פיקניה במעשנת בשרים יכולה להעניק לנו סעודה מושלמת וערבה לחך, וזאת בתנאי שנדע כיצד לטפל בנתח כראוי, וכיצד לצלות אותו כך שלא יתייבש. קריאה טעימה!
כמה מילים על הפיקניה
ייתכן מאוד ששמעתם על נתח הפיקניה בשמות אחרים, מכיוון שבישראל נהוג לכנות אותו “נתח 15” או “שפיץ צ’אך”. מדובר בנתח המצוי בחלק האחורי של גב הפרה, ושמו קרוי על שם מקל הבוקרים שבו השתמשו כדי להוביל את הפרות בדיוק מהחלק הזה. נתח הפיקניה מזוהה מאוד עם ברזיל מכיוון שהוא פופולארי מאוד שם, אך למעשה הנתח הגיע אלינו היישר מארגנטינה, וליתר דיוק ממחוז טוקומן שבארגנטינה.
מדובר בנתח שבו יש פס שומן שמלווה אותו לכל אורכו, ולמרות זאת הנתח עצמו הוא יחסית דל בשומן – מה שמצריך צלייה מדויקת.
הכנת נתח פיקניה במעשנת בשרים
עישון נתח הפיקניה יעניק לנו סעודה מפנקת ובלתי נשכחת, ועלינו לבחור אם אנו מעוניינים להכין אותו כנתח שלם או בתור שיפודים.
אם בשיפודים חפצנו
נפרוס את הנתח לרצועות, קוביות, או כל צורה אחרת שאנו אוהבים.
אנו מאוד ממליצים לפרוס בצורה שפס השומן יהיה נוכח בכל החתיכות המשופדות, ויעניק להן את הארומה המיוחד שלו.
לאחר שחיממנו את המעשנת ושיפדנו את החתיכות, נניח אותן על גבי רשת הצלייה של המעשנת ונצלה מספר דקות מכל צד.
מספר הדקות יכול להשתנות בהתאם למידת העשייה האהובה עלינו.
מעדיפים את נתח הפיקניה צלוי כמו שהוא? אין בעיה!
בתור התחלה נבחר לנו תיבול (ידובר בפסקה הבאה), ונחרוץ את הנתח כך שהתיבול ייכנס לכל חלקיו.
לאחר מכן נדליק את המעשנת ונביא אותה לעוצמה נמוכה ואז נניח את נתח הפיקניה על צידו השומני ונצלה למשך כ- 20 דקות.
לאחר מכן נהפוך לצד השני ל- 5 דקות נוספות, ואז נסיר את הנתח מהאש.
לאחר הצלייה כדאי להניח את הנתח למספר דקות לפני שחותכים אותו, כך שהנוזלים ייספגו בחזרה לתוכו ויעניקו לו עסיסיות.
כדי לקבל מידות צלייה מדויקות אנו ממליצים להשתמש במדחום דוקרן, שאותו ננעץ בנתח לקבלת טמפרטורה של בערך 55 מעלות בפנים.
תיבול מומלץ לנתח פיקניה
האינטרנט מציע עשרות מתכונים שונים לתיבול נתח פיקניה, וכאן הבאנו לכם את המתכון האהוב במיוחד עלינו, וכזה שלא דורש חומרים מיוחדים מדי.
בתור התחלה נשיג חרדל דיז’ון, דבש, שמן זית, שיני שום כתושות, פלפל ומלח, ונהפוך את כל אלו למרינדה אחידה.
לאחר שחרצנו חריצים בנתח הפיקניה – נשרה אותו במרינדה למשך כמה שעות בקירור, או אפילו לילה שלם.
לאחר הוצאת הפיקניה מההשריה, נמתין שהנתח יגיע לטמפרטורת החדר ורק אז נניח אותו במעשנת הבשרים לצלייה.
הגשת נתח פיקניה במעשנת בשרים
סיימנו את הצלייה, קיבלנו מנה חלבונית איכותית, וכעת יש ליצור ארוחה מאוזנת המכילה גם פחמימות וירקות.
מבחינת הפחמימות אנו ממליצים על פירה, אורז, או תפוחי אדמה צלויים בתנור – המהווים תוספת נהדרת לנתח הפיקניה.
אל תוותרו על הירקות המכילים ערך תזונתי רב, ומאזנים את החומציות שבבשר.
ירקות נוכל להגיש בצורות הבאות:
- ירקות צלויים בצורת אנטיפסטי
- ירקות מאודים בפרח אידוי
- מצע של עלי בייבי וחסה לפיקניה
- סלט ירקות ערבי קצוץ
מעשנת בשרים מקצועית
היום כל חובבי הצלייה מדברים על מעשנות בשרים, עד כדי כך שלעתים נדמה שמדובר במשהו חדש… למעשה עישון הבשרים הומצא כבר לפני מאות שנים, ומטרתו הייתה לשמר את הבשר לקראת מסעות ארוכים, מלחמות והפלגות ימיות. עם הזמן השתנו התנאים, ופחת הצורך בשימור בשרים לצרכי הישרדות.
עישון הבשר הפך לטכניקה שעיקרה הוא קולינארי, והיא מאפשרת לנו לגוון את התפריט שלנו ולקבל מזונות מעושנים ובעלי טעם ייחודי ואותנטי. מעשנות בשרים מאפשרות כמעט לכל אחד לעשן בשר בביתו, ולקבל תוצאות בלתי מתפשרות גם אם אין באמתחתנו יותר מדי ניסיון. יחד עם זאת, כשאנו מעוניינים להכין מתכון לנתח פיקניה במעשנת בשרים – עלינו לדעת מה אנו עושים כדי לא לייבש את הנתח.
בחירת מעשנת בשרים
מעשנות בשרים מאפשרות לנו להכין ארוחות ברמה גבוהה בביתנו, והשוק מציע מגוון גדול מהן.
כיצד נדע לבחור את מעשנת הבשרים המתאימה ביותר עבורנו? באמצעות מעקב אחר מספר כללים פשוטים:
היכרות עם הרגלי השימוש שלנו
לא כל אחד צריך את אותה מעשנת בשרים, ממש כמו שלא כל אחד צריך את אותו סוג של אוטו. דפוסי השימוש שלנו, הם אלו שיכתיבו לנו בסופו של דבר איזו מעשנת תהיה הטובה ביותר עבורנו.
במידה ואנו נוהגים לארח עשרות אנשים לאירועי ברביקיו המוניים בכל שבוע, כנראה שאנו מחפשים מעשנת מקצועית ומפוארת – שתניב לנו כמויות גדולות של מזון בזמן קצר. לעומת זאת, אם העישון הוא רק תחביב צד שלנו, ואנו נוהגים לעסוק בו מדי כמה חודשים – גם מעשנת בשרים צנועה יותר בהחלט תספיק לנו.
בחירת מותג איכותי
אין זה משנה איזה סוג מעשנת בשרים בחרתם, את המותג בהחלט כדאי לבחור בצורה חכמה. מעשנות בשרים של מותגים מובילים מחזיקות שנים רבות יותר, ועומדות היטב במבחן הזמן בזכות החומרים האיכותיים שמהם הן מיוצרות.
לעומת זאת, לעתים אנו נתקלים במעשנות בשרים זולות, וזה בדיוק הזמן לבדוק מה פשר המחיר הנמוך… האם מדובר במבצע חד פעמי, או שהיצרנית מנסה “להיפטר” מהמוצרים על חשבוננו?
סננו חוות דעת
חיפוש חוות דעת היא דרך נהדרת לדעת אם מוצר מסוים מתאים עבורנו. אם יש באפשרותנו – הדרך המומלצת ביותר היא חוות דעת ממקור ראשון של חבר או בן משפחה, שכבר עשה שימוש במוצר ויכול לספר לנו.
במידה ואין באפשרותנו לקבל חוות דעת ממקור ראשון, נוכל לחפש חוות דעת וביקורות באינטרנט. העניין הוא, שחוות דעת אינטרנטיות אינן תמיד אובייקטיביות, ולכן עלינו לדעת כיצד להתייחס אליהן.
אנו ממליצים להצליב חוות דעת ממספר מקורות, וכך לקבל את התמונה האמינה ביותר על בית העסק ועל המוצר. באפשרותכם לקרוא חוות דעת בדף הפייסבוק, גוגל, אתר “מדרג”, ומקורות נוספים.
בררו על אחריות והוצאות נלוות
אחריות תקופתית היא חשובה במיוחד כשאנו רוכשים מעשנת בשרים, ולרוב היצרנית מעניקה אותה בצורה אוטומטית. בכל מקרה אנו ממליצים לוודא את קבלת האחריות, ואת אופן המימוש שלה במידת הצורך.
כמו כן, בנוסף למעשנת הבשרים יש לברר על עלויות נלוות כמו הובלה, כלי הכנת אוכל, כיסוי נגד גשם ושמש, ועוד.