מתכון לעוף שלם במעשנת בשרים

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook

מעשנת בשרים חדשה היא סוג של צעצוע מתוחכם, מהנה במיוחד, שאפשר להכין איתו אוכל מדהים. החום הנוצר בתוך המעשנת צולה בעדינות את הבשר והעשן שמבשל את הנתחים הנמצאים בתוך המעשנת נותן להם טעמים מיוחדים ועמוקים, שכל חובב בשרים אמיתי – פשוט משתגע עליהם.

אז יש הרבה חובבי עישון שרגילים לעשן בעיקר נתחים גדולים של בקר, אבל עישון מתאים כמעט לכל סוג של מזון – עוף, דגים, ירקות ואפילו רטבים ומאכלים נוספים.

למי שרוצה להכין ברביקיו מעושן, קלאסי, פשוט, שתמיד מצליח, בלי הרבה התחכמויות – עוף שלם במעשנת בשרים הוא מתכון מעולה להתחיל איתו.

 

בחירת טעמים לעוף שלם במעשנת

תיבול נכון הוא חלק חשוב בכל סוג של בישול, אבל כשאתם ניגשים לצלייה בסגנון עישון, בעיקר של נתח גדול כמו עוף שלם, מה שחשוב באמת זה הטעם של העשן שחודר פנימה והוא זה שאחראי על תהליך הצלייה, אבל גם על הטעמים.

לכן, כאשר ניגשים לתהליך עישון של עוף שלם, כמו גם נתחים אחרים, חשוב להקדיש רגע של מחשבה לבחירת שבבי עץ מתאימים עם טעם שאתם אוהבים.

אם אתם אוהבים טעמי עישון חזקים למשל, כדאי לבחור שבבי עץ היקורי ואם גם רוצים צבע עמוק וכהה, אפשר להוסיף שבבי דובדבן, אבל כדאי להכיר עם הזמן את המאפיינים השונים שניתן לקבל באמצעות בחירה של שבבי עץ מסוגים שונים, כדי לשלוט בטעם המתקבל על הנתח שאתם רוצים לצלות במעשנת.

את השבבים אפשר להשרות במים לפני השימוש אבל אם אתם רוצים תוספת טעם – תוכלו גם להשרות אותם בבירה, או יין ואפילו מיץ תפוזים – אם זה הטעם שאתם רוצים להוסיף.

את הנוזל שנותר, אפשר למזוג לקערת המים שגם ככה מוסיפים למעשנת בתהליך העישון.

 

הכנת המעשנת לקראת צליית עוף שלם

יש להכין את המעשנת על ידי חימום שלה מראש לטמפרטורה הרצויה, במקרה הזה – מינימום 110 מעלות צלזיוס, מקסימום 170 מעלות, כאשר הטמפרטורה המומלצת היא 140 בערך.

חשוב להימר מפני טמפרטורה גבוהה מדי, אשר עלולה לייבש את העוף ולהפחית מהעסיסיות שלו.

בסנוף, כדאי להוסיף למעשנת מעט נסורת ורוזמרין טרי (או עשב תיבול אחר, כמו טימין, או מרווה למשל) כל 20 דקות.

חשוב להקפיד על מכסה מעשנת סגור, כדי שלא יברח עשן יקר החוצה. אם המעשנת שלכם חדשה, יש להפעיל אותה בפעם הראשונה על טמפרטורה של 120 מעלות במשך 30 דקות, כאשר היא ריקה, ללא מזון.

חשוב להרחיק את המעשנת מחומרים דליקים ובמיוחד – מהישג ידם של ילדים.

 

איך יודעים מתי העוף מוכן?

הדרך המיטבית לבדוק את מידת המוכנות של נתחים שונים במעשנת היא על ידי שימוש במד טמפרטורה, אותו נועצים בין החזה לבין אחת הכנפיים.

כאשר הטמפרטורה הפנימית של העוף מגיעה ל 71 – 73 מעלות, זה סימן שהוא מוכן.

אפשר גם לנעוץ את מד הטמפרטורה בחיבור הירך, כאשר שם הטמפרטורה צריכה להגיע  ל 76 – 79 מעלות, כדי שהעוף יהיה מוכן.

יחד עם זאת, אם אין לכם מד טמפרטורה לבשר, אתם יכולים להמתין שעתיים לפחות ואז לבצע חתך עמוק בחלק העבה של העוף. אם הוא לבן בפנים ומגיר נוזלים שקופים, זה סימן שהוא מוכן.

 

טיפ חשוב לעישון עוף שלם

אם יצא לכם להכין עוף שלם בתנור כמה פעמים, אתם בטח יודעים שכדאי להניח את העוף עם החזה כלפי מטה – במשך רוב זמן הצלייה. כך החזה מתמלא נוזלים ומתייבש פחות.

אבל עישון במעשנת הוא שונה מאוד, בעיקר בגלל שמקור החום העיקרי מגיע מלמטה.

לכן, אם תניחו את העוף כאשר החזה נמצא למטה, הוא עלול להיחשף למידה גדולה מדי של חום ולהתייבש.

לכן, כאשר מכינים עוף שלם במעשנת, כדאי להניח אותו עם החזה כלפי מעלה. גם אם תחליטו להפוך אותו תוך כדי צלייה, רצוי שהעוף יהיה עם החזה כלפי מעלה – רוב הזמן.

באופן הזה, חזה העוף יהיה במקום הכי פחות חם שאפשר, חלק הגב של העוף יקבל את רוב החום וכך תצליחו לקבל עוף רך, עסיסי וטעים – בכל חלקיו.

 

כללים לצלייה טובה של עוף שלם במעשנת בשרים

  • כמות שבבי העץ הנחוצים לצליית עוף שלם במעשנת משתנה בהתאם לגודל המעשנת וגודל העוף. לכן, כדאי להתייעץ עם ספק השבבים לגבי הכמות הנכונה.
  • לעוף יש טעם יחסית ניטרלי ולכן הוא מתאים מאוד לתהליך עישון, כי הוא סופג היטב את הטעמים. לכן אפשר להשתמש בתיבול חזק לפי הטעם.
  • הוספת עשבי תיבול יבשים לשבבי העץ יכולה להוסיף המון טעמים טובים לעוף.
  • אם אין לכם הרבה ניסיון בעישון נתחים גדולים, כדאי לפתוח מדי פעם את המעשנת כדי לבדוק אם העוף לא נמצא במגע ישיר עם האש ושהוא לא מתייבש.
  • גם אם אין לכם מד חום לבשר, חשוב לרכוש מעשנת עם מדחום מובנה, או מדחום מתאים למעשנת, כדי שתוכלו לדעת מהו גובה הטמפרטורות בתוך המעשנת.

 

מצרכים למתכון עוף שלם במעשנת בשרים

  • עוף שלם בגודל המתאים לכם, או שני עופות שלמים קטנים

להכנת התיבול אפשר לבחור תערובת תיבול שאתם אוהבים, כמו מסאלה, קייג’ין ואפילו ראס אל חנות, או להכין תערובת משלכם.

תערובת כזו יכולה להכיל:

  • שבבי שום
  • שבבי צ’ילי
  • סוכר
  • מלח – אם יש לכם עוף מוכשר, אז לא צריך מלח בכלל
  • פפריקה מתוקה
  • גרידת תפוז, או לימון

 

אפשר (אך לא חובה) למלא את העוף

  • בצל חתוך לרבעים או שמיניות
  • שיני שום טרי קלופות
  • פלפל שחור ושמן זית

 

למעשנת תצטרכו שבבי עץ בטעמים שאתם אוהבים. אם אתם לא מכירים מספיק טוב, תשאלו את המוכר מה מומלץ לעוף שלם במעשנת.

כאמור מעלה, אפשר להשרות את השבבים לפני העישון בנוזל מלא טעם, כמו בירה, יין, או אפילו מיץ תפוזים או לימון טרי – הטעמים יעלו יחד עם העשן ויספגו בעוף בהמשך.

 

הוראות הכנה לעוף שלם במעשנת

שטפו את העופות ויבשו אותם היטב.

קשרו עם חוט טבעי את העוף, כדי שלא יהיו חלקים נפרדים מהגוף, כמו כנפיים וגרון למשל.

השרו את השבבים לחצי שעה בערך, בנוזל שבחרתם, או פשוט במים. סננו היטב.

חממו את המעשנת לטמפרטורה של 120 מעלות.

כאשר המעשנת חמה מספיק, אפשר להוסיף אליה חופן של שבבים מושרים ומסוננים.

 

מערבבים את כל חומרי המילוי יחד

מורחים ביסודיות את העוף בתערובת התבלינים מכל הכיוונים וגם מבפנים.

מכניסים את המילוי לתוך העוף וקושרים את הרגליים כדי שהמילוי לא יצא וגם כדי לשמור על צורה אחידה בצלייה.

מניחים את העוף על הרשת וסוגרים את מכסה המעשנת.

משאירים את העוף לעישון של 3-4 שעות, או עד שהוא מגיע לטמפרטורה פנימית רצויה, או עד שחותכים אותו ומקבלים בשר בצבע לבן, שממנו יוצא נוזל שקוף ונקי.

כאשר העוף מוכן – מוציאים אותו, עוטפים בנייר אלומיניום ונותנים לו לנוח חצי שעה.

 

בתאבון!

0
    עגלת הקניות
    עגלת הקניות שלך ריקהחזרה לחנות