עברתם לאורח חיים בריא? יש לכם אורחים צמחוניים וטבעוניים שאתם רוצים לארח בכיף? הגריל שלכם יכול לעשות דברים מדהימים עם דגים, ירקות צלויים ואפילו לבשל תבשילים עם ניחוח וארומה מגרים כל כך עד שיתעלו על מנות הבשרים. אז כדי שאף אחד לא ירגיש שמגישים לו תוספת בתור מנה עיקרית, הכירו את מתכוני צלייה טבעוניים וצמחוניים לבישול בחוץ עם חגיגה של טעמים שישאירו אתכם שבעים ומרוצים.
אורח חיים טבעוני וצמחוני
יש סיבות רבות ומגוונות מדוע לאמץ אורח חיים טבעוני או צמחוני, החל מחמלה כלפי בעלי החיים, רצון להשיג בריאות טובה יותר, שיפור דרכי העיכול, ירידה במשקל והפחתת כולסטרול ושומן בטני או פשוט סלידה מטעם ומריח של בשר. מספר האנשים המאמצים אורח חיים טבעוני וצמחוני עולה עם הזמן והקהילות השונות הולכות וגדלות כל העת.
במידה ואתם מעוניינים לבחור בדרך החיים הזו, או שיש לכם חברים טובים שאימצו אותה, חשוב שנבין שאי אפשר לצפות מאדם טבעוני או צמחוני לאכול את התוספות כמנה עיקרית, אלא לכבד את עצמכם וגם את האורחים שלכם במנה עיקרית מושקעת ומאוזנת שתשביע ותפנק באמת. ההבדל בין אורח חיים טבעוני לצמחוני הוא שהצמחונים לרוב אוכלים דגים, ביצים, דבש, חלב ומוצריו ואילו הטבעונים אינם אוכלים כל מוצר שמקורו מן החי לרבות מוצרים אלו אלא מסתפקים במזון שהינו בעל מקור צמחי בלבד.
מה עוד ניתן להכין בגריל חוץ מבשרים?
יש כל כך הרבה דברים שאתם יכולים לבשל על הגריל שלכם בחצר או במרפסת. מעבר לצליית בשרים תוכלו גם לבשל על גבי פלנצ’ה או על גבי מחבת מברזל יצוק, לאפות פיתות, ולצלות עליו ירקות שונים ולהכין מהם סלטים טעימים בטירוף. כל ריחות הטיגון והעשן נשארים בחוץ והמטבח והבית נשארים נקיים ומסודרים, אז היכונו להכין את הארוחה הבאה שלכם בחוץ עם מתכוני צלייה טבעוניים וצמחוניים לבישול במטבחי חוץ:
ירקות צלויים בגריל
בין אם אתם צמחוניים וטבעוניים ובין אם אתם קרניבורים מושבעים, מומלץ מאד לאזן את הארוחה עם ירקות אשר יהוו את המנה העיקרית עבור הלא בשריים, או כתוספת משביעה ומזינה עבור הבשריים. אך תחילה מומלץ שנלמד להכיר את האפשרויות שעומדות לפנינו ולעדכן את רשימת הקניות, מומלץ לצרוך ירקות בצבעים שונים מדי יום:
- תירס – התירס שמקורו בדרום אמריקה הינו מקור מצוין לפחמימות וחלבונים, הוא מעניק צבע וטעם לכל ארוחה ומשתלב נהדר כקלח שלם צלוי על הגריל או כגרגרים. ניתן גם לשלב תירס במתכוני שעועית צ’ילי או להעשיר איתו סלטים.
- תפוח אדמה – תפוח האדמה הוא מלך הפחמימה, הוא משביע כל כך שלעיתים אכילה מרובה ממנו לא משאירה לכם מקום למנה העיקרית. תפוח אדמה ניתן להגיש כמחית ( פירה ) כאפוי וצלוי כשהוא שלם ואפילו עם הקליפה, כסלט תפוחי אדמה, מבושל במים או מתובל בשמנת ופטריות.
- בטטה – אם תפוח האדמה הוא המלך, אין ספק שבטטה היא המלכה, אמנם היא מכילה סוכר בכמות דומה לסלק, אך הטעם והגוון העז שהיא מכניסה לתבשילים שווה את זה. ניתן להגיש אותה שלמה וצלויה, לחתוך אותה לקוביות ולהגיש בסלט חם, להגיש אותה כמחית (פירה ) או להכין ממנה ציר ירקות עם טעם מתקתק.
- פטריות – עולם הפטריות הוא כה רחב ומגוון שתקצר היריעה מלתאר את כולן. ישנן פטריות דוגמת השיטאקי אותן אפשר לצלות ולהוסיף לסלט או להכין מהן רוטב עשיר לבשר ולירקות, ואפשר גם להשתמש בפטריות מלך היער או שמפיניון כתחליף בשר בשרני ומשביע מאד שיכול לשמש כמנה עיקרית.
- עגבניות – העגבנייה היא פצצת ויטמינים אדומה ועסיסית אותה ניתן להגיש כשהיא צלויה כתוספת לפסטות, לסלטים חמים, לבשל אותה כשהיא ממולאת בכל טוב או להפוך אותה לרוטב בריא ומזין.
- חצילים – החציל הוא מקור נפלא לברזל וויטמינים רבים נוספים, טעמו העשיר יכול לשדרג כל ארוחה והוא יכול לשמש כמנה עיקרית בפני עצמו או כתוספת בריאה. ניתן לטגן, לבשל, לצלות ולקלות אותו, להכין ממנו סלט או להגישו חם ונימוח לשולחן.
- כרובית – הכרובית הינה למעשה פרח, וכשהיא מוגשת כמנה עיקרית היא יכולה להיות משביעה מאד. ניתן לאפות את כולה שלמה או לפרח אותה לפרחים קטנים, ניתן להוסיף אותה לתבשילים או לסלט חם או ליצור ממנה רוטב סמיך.
מתכוני צלייה טבעוניים וצמחוניים לבישול בחוץ
כפי שראינו, אפשר להעשיר כל ארוחת ‘על האש’ עם מגוון עצום של אפשרויות, להלן שני מתכונים מטריפים שקל מאד להכין וטעים מאד לאכול:
מחבת עגבניות שרי עם גבינת עיזים ( לטבעוניים – גבינה טבעונית או טופו )
מרכיבים
200 גרם עגבניות שרי
ארבע כפות שמן זית
חצי כפית מלח
פלפל שחור
שני ענפי טימין טרי
מאה גרם גבינת עיזים או תחליף גבינה טבעוני
שתי יחידות ארטישוק
אורגנו מיובש
שתי כפיות סלסת עגבניות מיובשות
עלי בזיליקום טריים
אופציונאלי – אבקת פלפל שאטה חריף
אופן ההכנה
חוצים את עגבניות השרי לחצאים, מסדרים ביחד עם הארטישוק על גבי מחבת כבד המיועד להנחה על גריל מטגנים עם שמן זית, פלפל ומלח למספר דקות, מוסיפים את הגבינה ( או תחליף הגבינה ) ואת כל שאר התבלינים ומבשלים עד לקבלת צבע שזוף ויפה לגבינה ולירקות.
תירס חריף עם פרמזן ( לטבעוניים אפשר תחליף פרמזן טבעוני המבוסס על אגוזי קשיו )
מרכיבים
קלחי תירס טריים
גבינת פרמזן או תחליף טבעוני
טבסקו
אופן ההכנה
על גבי הגריל צולים את קלחי התירס עד לעשייה, מניחים על צלחת, מפזרים מעל פרמזן או תחליף טבעוני ומעט טבסקו ומגישים חם.